Meerland: 0299 641917

Vis en gezondheid

Gezondheidsexperts geven de voorkeur aan vis boven vlees. Dat is niet zo gek, want vis bevat vitaminen, nutriënten en vetten die goed zijn voor onze gezondheid. Wordt vis duurzaam gevangen, dan bewijst u er ook het milieu een dienst mee.

Onverzadigde vetzuren
Omega-3-vetzuren komen voor in vette vissoorten zoals haring, paling, sardines en makreel. Deze vetzuren hebben een positieve uitwerking op ons lichaam, zo blijkt uit onderzoek:

• Verbetering van de bloeddoorstroming.
• Vermindering van het risico op aderverkalking.
• Vorming van vaatverwijdende weefselhormonen.
• Vergroting van de vloeibaarheid van celmembranen.
• Verlaging van de bloeddruk.
• Vermindering van het risico op plotselinge hartsterfte.
• Verbetering van de werking van witte bloedcellen bij ontstekingsreacties.

Eiwitten
Vis is rijk aan eiwitten. Deze eiwitten bevatten essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Het eiwitgehalte van vis en schaaldieren is ongeveer 18 %, voor schelpdieren tussen 10 en 15 %. Hoewel de diverse vissoorten en zeevruchten een andere samenstelling van aminozuren hebben, leveren zij daar allemaal belangrijke hoeveelheden van. Eiwitten uit vis zijn beter verteerbaar dan eiwitten uit zoogdieren en vogels.

Vitaminen
Vis is rijk aan vitamine A, D, B11 en B12.
Vitamine A zorgt voor een gezonde huid, sterke botten en een goed zicht in het donker. Vitamine D is goed voor sterke tanden en botten en voor een betere opname van calcium. Vitamine B11 heet ook wel foliumzuur en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van witte en rode bloedcellen.
Vitamine B12 zorgt voor de vorming van bloedcellen en een gezond zenuwstelsel.

Mineralen
Vis bevat ook veel mineralen, zoals ijzer, zink, calcium, jodium, chroom, selenium en fluor. Jodium regelt de werking van de schildklier, die zorgt voor de stofwisseling. Chroom reguleert het cholesterolgehalte in het bloed. Fluor zorgt voor sterke tanden en botten. Selenium werkt als een antioxidant en beschermt ons lichaam tegen stoffen die schade kunnen aanrichten tegen cellen en weefsels Zink zorgt voor een goede weerstand en stimuleert de werking van de hersenen en de prostaat.